In deze tijd kun je weer volop bramen eten. Bij een wandeling door het bos pluk je ze zo van de vele bramenstruiken die daar staan. Een goed moment dus om met dat prachtige vruchtje een taartje te maken.
De taart is opgebouwd uit een bodem van bastognekoeken, dat vinden ze hier gewoon het lekkerst. Leuk weetje trouwens, vroeger at ik mezelf dik aan die dingen. Onder het mom van, heel gezond, want er zit veel meel in en dat is toch eigenlijk net als brood at ik deze koekjes als maaltijd.
Goed, we dwalen af. De taart is gemaakt met kwark en roomkaas en gezoet met ahornsiroop. Zie het als een compensatie van de zoete bastognekoeken en eerlijk is eerlijk, ahornsiroop geeft ook nog eens een extra lekker smaakje. Ik houd van ahornsirooop.
De toeven op de taart zijn gemaakt met mascarpone en slagroom, met daardoorheen wat bramenjam, gemaakt met de bramen die ik over had.
En o ja… in de taart zitten ook nog bramen stiekem verstopt. Ik schrijf stiekem, want het is wel mooi als je ze aan de zijkant van de taart een beetje ziet.
Wat heb je nodig:
Voor de bodem:
- 200 gram bastognekoeken
- 100 gram roomboter
Voor de cheesecakelaag:
- 300 gram kwark
- 300 gram roomkaas
- 150 ml slagroom
- 6 blaadjes gelatine
- 80 ml ahornsiroop
- 100 gram bramen
Voor de topping:
- 250 gram mascarpone
- 250 ml slagroom
- 50 gram suiker
- beetje bramenjam
ter decoratie:
- bramen
- meringuekoekje
- muntblaadjes
Hoe maak je het:
De bodem:
Verkruimel de bastognekoeken in de keukenmachine en smelt de roomboter. Roer de kruimels door de gesmolten boter en bedek de bodem van een springvorm van 18cm met de kruimels. Druk goed aan en zet in de koelkast.
De cheesecake:
Week de gelatine in koud water. Roer de kwark en de roomkaas los met een garde en meng daarna de slagroom erdoorheen tot je een mooi glad mengsel hebt.
Verwarm de ahornsiroop in een pannetje en los daar de gelatine in op. Zorg dat het warm genoeg is, zodat het niet gelijk klontert in de koude kwark, maar het mag niet koken. Meng door het cheesecakemengsel.
Verdeel de bramen langs de zijkant van de springvorm en ook wat in het midden en schenk de cheesecakelaag hier bovenop. Laat opstijven in de koelkast.
De topping:
Roer de slagroom met de mascarpone los en klop samen met de suiker tot een mooi stevig mengsel. Roer hier een klein beetje bramenjam doorheen, zodat je nog een swirl ziet, maar het niet volledig gemengd is. Spuit toeven op de taart.
De decoratie:
Verdeel nog wat bramen over de taart en wat muntblaadjes. Als laatst verkruimel je er nog een meringuekoekje boven en het genieten kan beginnen.