Oranjeslof

Hiep Hiep Hoera!!! Willem Alexander is jarig vandaag. Van harte gefeliciteerd. Wij eten er een lekker taartje op!

Inspiratie voor dit taartje komt van Koopmans. Een recept met een mix uit een pak om slof mee te maken. Amandelspijs kant en klaar en ook de banketbakkersroom kwam uit een een pakje. Mandarijntjes uit blik… Dat kan natuurlijk beter. Sorry Koopmans.

Ik gebruikte voor deze mooie slof mijn eigen recept, maakte mijn eigen amandelspijs, maakte from scratch mijn banketbakkersroom en maakte daar een heerlijke creme mousseline mee. De mandarijntjes uit blik verving ik voor vers, maar gaf ze een soortgelijke behandeling als in de blikmandarijntjesfabriek, maar dan gezonder.

Kennen jullie dat verhaal trouwens, mandarijntjes die door een bak natriumhydroxide worden gehaald, om de witte velletjes te verwijderen om vervolgens door de zoutzuur heen te gaan, zodat de base weer geneutraliseerd wordt en er water en keukenzout overblijft. Ik ging voor baksoda als basisch ingrediënt om de witte velletjes te verwijderen en daarna in een bakje sinaasappelsap om de base te neutraliseren. Het effect, mooie oranje mandarijnpartjes zonder extra toegevoegde suiker en zonder onnodige chemicaliën.

Heb je al zin om hem ook te maken?

Ingrediënten

sloffenbodem:

  • 140 gram speltbloem
  • 100 gram roomboter
  • 3 gram baksoda
  • 100 gram suiker
  • 1 eidooier
  • 1 eetlepel sinaasappelsap

amandelspijs

  • 150 gram amandelmeel
  • 1 eiwit
  • 80 gram suiker

crème mousseline

  • 180 ml melk
  • 75 gram suiker
  • 1 eidooier
  • 25 gram maizena (of custard)
  • 1/2 theelepel vanillepoeder
  • 125 gram roomboter

slagroom

  • 200 gram slagroom
  • 125 gram mascarpone
  • 40 gram suiker

decoratie:

  • 4 mandarijntjes
  • baksoda
  • sinaasappelsap
  • spikkels

Bereiding

Sloffenbodem:

Doe alle ingredienten voor het deeg in een mengkom van je mixer en mix het geheel tot een soepele deegbal. Zet even in de koelkast.

Amandelspijs:

Maak ondertussen de amandelspijs door de amandelmeel samen met het eiwit en de suiker tot een mooie bal te kneden in je keukenmachine of met de hand. 

Rol het deeg uit en zorg dat de bodem van de sloffenvorm volledig bedekt is. Rol de amandelspijs tot een dikke rol en druk een beetje plat. Leg in het midden op de sloffenbodem en verdeel nog wat meer zodat je aan alle kanten ongeveer 1 cm rand overhoud.

Bak de slof nu in de oven op 175 graden hetelucht in 20 minuten gaar en goudbruin. Haal uit de oven en laat in de vorm afkoelen.

Mandarijntjes:

Pel de mandarijntjes. Breng een pannetje water aan de kook (ongeveer 200 ml) met een flinke schep (2 eetlepels) baksoda. Zodra het water kookt zet je het vuur uit en roer je de mandarijnpartjes er voor maximaal een minuut doorheen. Haal door een vergiet en spoel af met koud water. Verwijder de witte velletjes en leg in een bakje sinaasappelsap. Laat daarin staan totdat je het gebruikt.

Crème mousseline:

Breng de melk aan de kook samen met de suiker en vanillepoeder. Roer de eidooier samen met de maizena en 2 eetlepels van de melk los. Meng er nog wat van de hete melk doorheen, zodat het een dun mengsel wordt en giet dit voorzichtig door de hete melk. Roer goed door met een garde en breng opnieuw aan de kook. Laat heel even doorkoken en schenk daarna over in een diep bord of schaal. Bedek met plasticfolie en laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Haal de roomboter uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.

Als alles op kamertemperatuur is, roer dan de banketbakkersroom los met een garde. Mix de roomboter met een mixer tot een mooie witte gladde crème. Klop hier lepel voor lepel de banketbakkersroom door en klop net zolang door tot het een mooi glad mengsel is. Voeg evt. wat curcuma toe als de kleur wit is omdat je maizena gebruikt in plaats van custard.

Slagroom:

Klop de slagroom stijf en roer de mascarpone los met de suiker. Mix met een garde de slagroom door de mascarpone net zolang tot het een mooi stevig mengsel is.

decoreren:

Doe de crème mousseline in een spuitzak en spuit mooie bolletjes op de sloffenbodem.

Verdeel de mandarijnpartjes over de crème mousseline.

Spuit tussen de mandarijnpartjes vier mooie grote toeven slagroom. Decoreer met de spikkels.

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *