Monkeybread

Monkeybread, een brood dat je als een aapje in stukjes van elkaar af kan plukken om het op die manier op te eten. Lekker kleverig en heerlijk zacht. Echt genieten.

Ik maakte dit broodje 2 jaar geleden voor het eerst. Voor een high tea in de klas van onze zoon, toen nog op de basisschool. Gisteren maakte onze zoon dit brood zelf, voor een high tea is de tweede klas van de middelbare school. Leuk toch… Wel duidelijk een bewijs dat het goed in de smaak viel en valt.

Onze zoon was altijd gek van aapjes. Hij noemde zichzelf ook vaak een aap, klom in bomen, at bananen en dat monkeybread paste daar dus helemaal bij.

Gisteren hebben we het recept gefinetuned en nu dus helemaal klaar om hier op mn blog te verschijnen. Ga jij hem binnenkort ook maken?

Ps. ik heb op dit moment nog geen mooie foto, maar hierbij wel alvast het recept. Binnenkort maak ik hem nog een keer en dan hoop ik dat ik de kans krijg een mooie foto te maken voordat hij verorberd wordt.

Wat heb je nodig:

Voor het deeg:

  • 120 ml lauwwarme volle melk
  • 7 gram droge gist
  • 330 gram speltbloem
  • 50 gram suiker
  • 60 gram olie
  • 1/2 tl. vanillepoeder
  • 1/2 tl. zout
  • 1 ei

Voor de suikerlaag

  • 200 gram suiker
  • 100 gram roomboter
  • kaneel. 

Hoe maak je het:

Het deeg:

Kneed de ingrediënten voor het deeg in 20 minuten op zachte stand tot een mooi elastisch en niet meer plakkerig deegje.

Laat 20 minuten rusten.

De suikerlaag:

Smelt de roomboter op zacht vuur in een pannetje. Meng in een kom de suiker met de kaneel.

De deegballetjes:

Vet een tulbandvorm in met olie. Verdeel het deeg in kleine balletjes. Dit gaat niet heel precies. Iets kleiner dan een pingpongballetje. Dompel het deegbolletje in de gesmolten boter en rol het daarna helemaal door het suiker/kaneel mengsel. Verdeel de balletjes netjes in de tulbandvorm. Laat rijzen (ongeveer 1 a 1,5 uur)

Verwarm de oven voor op 180ºC. Zet tijdens het voorverwarmen het brood al in de oven en bak het vanaf het begin dat je de oven aanzet in 35 minuten gaar.

Haal uit de oven, laat 5 minuten afkoelen en haal dan je brood uit de bakvorm.

Enjoy!

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *