Cinnamonroll XL

In plaats van kleine kaneelrolletjes kun je natuurlijk ook gaan voor een grote variant. Het ziet er prachtig uit. Het enige wat je moet aanpassen is dat hij iets langer in de oven mag. Het recept is geïnspireerd op de Surinaamse Fiadoe die ik eerder eens gemaakt heb. Het is een heerlijk zacht broodrecept. Zo rijk en vol van smaak.

Mooi recept voor het komende kerstontbijt.

Wat hebt je nodig:

voor het deeg:
500 gram (spelt)bloem
75 gram suiker
4 gram droge gist
200 gram roomboter
(op kamertemperatuur)
merg van een half vanillestokje
200 ml lauwwarme volle melk
5 gram zout

Voor het suikermengsel:
25 gram (ongeraffineerde)suiker
5 gram kaneel
100 ml lauwwarme volle melk

Voor het botermengsel:
150 gram half gesmolten boter
75 gram (ongeraffineerde) suiker of bruine basterdsuiker.
5 gram kaneel

Hoe maak je het:

Weeg de ingrediënten voor het deeg af en kneed in 10 minuten tot een mooi elastisch deeg. Laat minimaal een uur rijzen.


Maak ondertussen het botermengsel en het suikermengsel door de ingrediënten met elkaar te mengen in 2 aparte schaaltjes.


Rol het deeg uit tot een dunne lap en snijd hier stroken van van ongeveer 5 cm breed. Besmeer deze stroken met het botermengsel. Rol de eerste strook op en zet op het midden van je bakblik. (Springvorm van 26 cm) Rol de andere stroken er 1 voor een omheen. Zijn je stroken te lang, dan gaat het wat lastig, je kunt dus het best de stroken in korte stukken snijden van ongeveer 15 tot 20 cm lang.

Besprenkel de bovenkant van je kaneelbrood met het suikermengsel en zet in de oven op 180 graden hetelucht voor 25 minuten. Na 25 minuten haal je hem uit de oven, draai je de oven terug naar 150 graden en besprenkel je voor de 2e keer het brood met het suikermengsel. Zet terug in de oven en bak weer 25 tot 30 minuten tot je brood gaar is. (kerntemperatuur 90 graden)


Haal je brood uit de oven en besprenkel voor de laatste keer met het suikermengsel.

Geniet van deze heerlijke traktatie!

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *