Chocoladecake met stout bier

Dit is echt de allerlekkerste chocoladecake die ik ooit gegeten heb. Echt! Hij is smeuïg, bijna fudgeachtig, maar toch anders. Als je deze cake gegeten hebt wil je nooit meer anders.

Ik heb me laten vertellen dat deze cake zo lekker is omdat er een heel speciaal ingrediënt inzit. Je gelooft me nooit als ik het vertel, en misschien durf je het zelfs wel niet te maken, omdat je bang bent dat het niet lekker kan zijn. Maar geloof me, iedereen die hier een stukje van deze cake nam, vond het heerlijk, zelfs de kinderen.

Het geheime ingrediënt is donker bier. Volgens het recept, donker stout bier. Ik kende het niet, maar wellicht jullie wel. Ik ben voor alcoholvrij bier gegaan. Het alcohol zou er, zeker voor het grootste deel, wel uitgedampt zijn, maar ik wilde er zeker van zijn dat iedereen het kon eten, zelfs de kleinste kinderen, dus vandaar de alcoholvrije variant.

De hoeveelheid is geschikt voor een tulbandvorm van 2 liter.

Wat heb je nodig:

Voor de cake:

235 ml (alcoholvrij) stout bier

180 gram roomboter

65 gram cacao

230 gram speltbloem

250 gram palmsuiker (de smaak van palmsuiker is echt heerlijk in combinatie met chocola)

5 gram baksoda

snuf zout

2 eieren

160 gram creme fraiche

Voor de saus:

60 ml melk

25 gram roomboter

15 gram honing

snuf zout (optioneel)

100 gram pure chocola


Hoe maak je het:

De cake

Vet de tulbandvorm goed in en verwarm de oven voor op 180 graden onder en boven warmte

Smelt de roomboter  in een pannetje samen met het stoutbier.  Als alle roomboter gesmolten is, roer je er de cacao doorheen met een garde. Zorg dat alle klontjes weg zijn en het een mooie egale massa is. Laat afkoelen.

Roer de resterende droge ingrediënten door elkaar in een mengkom.

Mix de eieren samen met de crème fraîche door elkaar met een garde, tot een gladde massa. Giet in een dun straaltje het bier/cacao mengsel erbij (zorg ervoor dat het niet meer te heet is) en meng goed door. Nu beetje bij beetje het meelmengsel erbij en goed doorroeren met de garde. Schenk dit mengsel in de tulbandvorm en bak in het midden van de voorverwarmde oven in 1 uur gaar.

Laat helemaal afkoelen in de vorm voordat je hem uit de vorm haalt.

De saus:

Verwarm de melk samen met de roomboter en de honing in een pannetje en breng aan de kook. Zorg dat alle roomboter gesmolten is. Hak de chocola in kleine stukjes en doe erbij. Laat een poosje rusten en roer alles goed door elkaar. Laat wat afkoelen, zodat het wat ingedikt is en schenk over de afgekoelde tulband.

Decoreer met spikkels, pistachenoten of met wat jij lekker vind.

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *