Chocoladecake met zuurdesem

Sinds kort ben ik bezig met zuurdesem. Roggemeel mengen met water en elke dag voeden met speltbloem. Net zo lang wachten tot het actief wordt. Superleuk proces. Doordat er een brood mee te bakken haal je weer een deel van het desem weg en daarmee ververs je automatisch het deeg.

Toen we in quarantaine zaten bakte ik iedere dag wel zo’n zuurdesembrood naast het gewone brood met gist dat ik elke dag al bak. Met alle kinderen thuis wordt er nog meer brood gegeten, dus zo’n extra broodje kwam goed van pas.

Na de quarantaine volgden er twee heel drukke weken op m’n werk en was er eigenlijk geen tijd om een zuurdesembroodje te bakken, maar het is wel goed om je zuurdesem te blijven voeden. Dus die bleef groeien, terwijl er niet mee gebakken werd.

Ik wist al dat een deel van de starter door m’n pannenkoekenbeslag kon en dat deed ik dus ook, maar ik had meer recepten nodig. Dus ging ik op zoek en zag dat je met zuurdesem nog veel meer lekkers kunt bakken behalve brood. Zo ook deze chocoladecake.

Het is best een apart recept, als je het zuurdesem door de rest van de ingrediënten mengt, wordt het een slijmerig gebeuren. Ik dacht echt… wordt dit lekker???

Het resultaat overtreft alles. Een cake die heerlijk zacht en smeuïg is en dat ook nog blijft terwijl hij al dagen in een goed afgesloten bak zit. Dit heb ik nog niet eerder mee gemaakt en dat maakt dat dit toch echt wel een blijvertje is, dit recept.

Heb je nou geen zuurdesem en ben je ook niet van plan met zuurdesem te gaan werken, maar wil je wel een lekkere chocoladecake bakken dat is dit recept een heel waardige vervanger.

Wat heb je nodig:

Voor het voordeeg:
230 gram zuurdesemstarter
230 gram (volle) melk
240 gram (spelt)bloem

Voor de cake:
200 gram suiker
200 gram (arachide)olie
65 gram cacaopoeder
2 eieren
1 theelepel vanillepoeder
1 theelepel oploskoffie
1 theelepel zout
1 theelepel baksoda

Verder nodig:
bakvorm van 20×30 cm

Hoe maak je het:

Voordeeg:
Meng de ingrediënten voor het voordeeg met elkaar en laat 2 tot 3 uur afgedekt staan bij kamertemperatuur.

Na 2 tot drie uur meng je alle ingrediënten voor de cake zonder het ei. Voeg 1 voor 1 het ei toe en meng tussen beide eieren goed, zodat het hele ei is opgenomen voordat je het volgende ei toevoegt.

Bekleed je bakvorm met bakpapier en zet de oven aan op 170 graden hetelucht.

Schep het voordeeg bij het chocolademengsel en roer goed door. Blijf roeren. Het lijkt in het begin niet te mengen, maar als je goed blijft roeren is het op een gegeven moment een raar slijmerig mengsel. Schrik niet… dit lijkt echt smerig, maar na het bakken is het heerlijk.

Schep dit mengsel in je bakvorm en zet het in het midden van de oven. Bak de cake in 30 minuten gaar.

Enjoy!

Inspiratie voor dit recept kwam van: https://www.kingarthurbaking.com/recipes/sourdough-chocolate-cake-recipe

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *