Een skislof stond al een poosje op mijn verlanglijstje om eens te bakken, en nu afgelopen weekend de sneeuw maar bleef vallen, vond ik het een mooi moment om van die gelegenheid gebruik te maken en eindelijk de skislof eens te bakken.
En eerlijk is eerlijk, we zijn dit jaar niet op wintersport geweest, maar de afgelopen dagen ervaar ik wel dat echte wintersport gevoel. De kou als je naar buiten gaat, maar ook de geur buiten en nu met die strakblauwe lucht en dat fijne zonnetje is dat gevoel compleet.
We hebben trouwens juist gisteren ook weer onze nieuwe wintersport vakantie geboekt voor komende kerstvakantie. We hebben er nu al zin in en genieten van de voorpret.
Ingrediënten:
Voor de sloffenbodem:
140 gram speltbloem
100 gram roomboter
3 gram baksoda
100 gram (ongeraffineerde) suiker
1 eidooier
1 eetlepel sinaasappelsap ( of iets anders zuurs)
Voor de amandelspijs
150 gram amandelmeel
80 gram fijne suiker
1 eiwit
Voor de vulling
kersenjam (fiordi di frutta) of een ander soort die niet te zoet is.
250 ml slagroom
125 gram mascarpone
wat suiker of honing naar smaak.
Voor het hazelnotenschuim
75 gram hazelnoten (zonder bruin velletje)
75 gram eiwit
150 gram poedersuiker
Hoe maak je het:
Begin met het hazelnotenschuim.
Rooster de amandelen ongeveer 10 a 12 minuten in de oven op 175 graden hetelucht. Laat afkoelen en vermaal in de keukenmachine tot kleine korrels. Klop het eiwit met de poedersuiker stijf en spatel de hazelnoten erdoorheen. Doe in een spuitzak en spuit op een bakplaat. Je breekt het in stukken, dus maakt niet zoveel uit hoe. Bak in de oven op 130 graden hetelucht in 75 minuten droog.
Maak nu de slof.
Doe alle ingredienten voor het deeg in een mengkom van je mixer en mix het geheel tot een soepele deegbal. Zet even in de koelkast. Maak ondertussen de amandelspijs door de amandelmeel samen met het eiwit en de suiker tot een mooie bal te kneden in je keukenmachine of met de hand. Rol het deeg uit en zorg dat de bodem van de sloffenvorm volledig bedekt is. Rol de amandelspijs tot een dikke rol en druk een beetje plat. Leg in het midden op de sloffenbodem en verdeel nog wat meer zodat je aan alle kanten ongeveer 1 cm rand overhoud. Bak de slof nu in de oven op 175 graden hetelucht in 20 minuten gaar en goudbruin. Haal uit de oven en laat in de vorm afkoelen.
De vulling:
Besmeer de sloffenbodem met een laagje kersenjam. Mix de mascarpone wat los en mix daar beetje voor beetje de slagroom door tot het mooi gemengd is en je geen klontjes hebt. Voeg nu wat suiker toe en mix tot het mooi stevig is. Proef evt of je het zoet genoeg vind. Maak het niet te zoet, want het taartje is zelf al zoet genoeg.
De decoratie:
Spuit de mascarponecreme mooi over de sloffenbodem. Breek het hazelnotenschuim in stukken en decoreer daar de slof mee. Wil je ook mooi gekarameliseerde hazelnoten erop, smelt dan wat suiker in een pan met dikke bodem en haal daar de hazelnoten doorheen. Prik in de onderkant van de hazelnoot een omgebogen paperclip of nietje, zodat je je handen niet brand en je de hazelnoten op kunt hangen om te drogen. Ik deed dat met een touwtje tussen twee glazen flessen gespannen.