Macarons (foolproof)

Macarons maken is een precies werkje. Een kleine fout kan ervoor zorgen dat de macarons kompleet mislukken. Dat willen we natuurlijk niet, daarom dit recept om de kans dat er iets fout gaat te minimaliseren.

Dit recept is uitgeschreven voor het gebruik van een keukenmachine met een mixgarde en een bisschopshaak. Heb je die keukenmachine niet, dan kun je het natuurlijk evengoed proberen, maar misschien moet je dan zelf wel het een en ander aanpassen aan het recept.

Macarons maken begint met het splitsen van een ei. Maar ieder ei heeft een andere maat. Toch is het belangrijk dat de verhoudingen goed blijven. Zorg er dus voor dat je altijd eerst de eiwitten afweegt en aan de hand daarvan de rest van het recept bepaald. 

Omrekenen van het recept gaan heel makkelijk. Mijn recept gaat uit van 75 gram eiwit. Stel jij hebt twee eieren gesplitst en hebt 65 gram eiwit. Dan deel je 65 door 75. Daar komt 0,87 uit. Dan doe je alle ingrediënten keer 0,87 en dan heb je precies de juiste hoeveelheid voor jouw eiwitten.

In dit recept gaat een stuk minder suiker en amandelmeel dan in een normaal macaron recept. Dat zou je kunnen vertalen in, dan zijn dit dus geen echte macarons. Dat ben ik met je eens. Toch vind ik het hele recept wel een echte macaronbeleving geven en het feit dat het zo makkelijk te maken is, maakt veel goed toch? Ik zou zeggen, probeer het en oordeel zelf. 

Btw… ik maak zelf ook regelmatig de echte macarons. Ga je liever gelijk voor goed, dat recept komt binnenkort ook online. 

Ingrediënten:

75 gram eiwit
115 gram poedersuiker
65 gram amandelpoeder
35 gram fijne suiker
kleurstofgel of poeder.

Hoe maak je het:

Weeg de poedersuiker en amandelmeel af en maal even wat fijner in de keukenmachine. Haal het daarna door een fijne zeef. Het laatste restje amandelmeel wat overblijft mag je prima wegdoen. Is het heel veel, weeg het dan af en zeef er een zelfde hoeveelheid nieuw amandelmeel doorheen.

Weeg de suiker af. 

Zet de eiwitten 20 seconden in de magnetron op 180 watt. 

Zorg ervoor dat de mengkom en garde van de keukenmachine vetvrij zijn. Doe de eiwitten erin en klop 5 minuten op net niet de hoogste stand. 
Voeg al mixend ongeveer de helft van de suiker toe en klop nog even door. 
Voeg nu de laatste hoeveelheid suiker erbij en blijf doorkloppen tot je de eiwitten totaal 10 minuten luchtig geklopt hebt.

Vervang de mixer van je keukenmachine voor de bisschopshaak. Doe de kleurstof en het amandelpoedersuikermengsel bij de eiwitten en mix 40 a 50 seconden door op stand 1 of 2 van je keukenmachine. Blijf erbij. Op het moment dat het glad is is het goed. Het kan zijn dat er nog wat amandelmengsel langs de wanden zit, schraap de wanden van de mengkom schoon en spatel dat er nog doorheen. Je mengsel moet nu als een lint van je spatel lopen. 

Schenk je macaronmengsel in een spuitzak met rond spuitmondje of knip een klein stukje van de punt af. 

Spuit dopjes ter grootte van een 2-euromunt op een met bakpier bekleedde bakplaat en laat de bakplaat van ongeveer 20 cm hoogte even op het aanrecht vallen. Zo tik je evt luchtbelletjes eruit. Laat het nu 1 tot 1,5 uur drogen. Als het goed gedroogd is kun je de bovenkant aanraken zonder dat er nog iets aan je vingers blijft plakken. 

Verwarm de oven voor op 115 graden (hetelucht) en bak de macarons in ongeveer 30 minuten gaar. 

Ik heb de macarons gevuld met een ganache van rubychocolade. Dat heb ik gemaakt door 65 gram melk te koken. Hierin smelt ik 125 gram rubychocolade. Even laten afkoelen tot het de gewenste dikte heeft en dan de macarons ermee vullen. Je kunt rubychocola ook prima vervangen voor witte chocola. 

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *