Gevuld speculaas

Als de dagen korter worden, de regen tegen de ramen klettert en de bomen verkleuren in betoverende herfstkleuren, wat is er dan fijner dan de warmte in huis te halen. Herfstthee, Chai Latte, Speculaas, Stoofpeertjes, ze horen bij de herfst. Maar waarom? Ik heb me er eens in verdiept.

Veel van de kruiden die worden gebruikt in herfstbaksels worden geoogst in de herfst. Het schijnt dat dit het seizoen is van deze kruiden. Dat wil zeggen, de meeste van deze kruiden bereiken in de herfst hun meest krachtige smaak, waardoor het dus van oudsher in die tijd geoogst werd en dan natuurlijk ook in de keuken gebruikt.

Ken je dat… je ruikt een geur en in een keer sta je weer als klein meisje in de keuken bij je oma. Geuren kunnen als geen ander herinneringen bij je oproepen. Zo ook met de geuren van deze kruiden. Ze roepen instant een emotie op van warmte en gezelligheid.

Heb je al zin om deze heerlijke geuren je huis in te halen?

Wat heb je nodig:

Bakvorm:
Vierkante bakvorm
van 20×20 cm.
Bakpapier

Voor het amandelspijs:
300 gram amandelmeel
175 gram ahornsiroop
1 ei

Voor het speculaasdeeg:
250 gram speltbloem
3 gram baksoda
150 gram bruine basterdsuiker
15 gram speculaaskruiden
snuf zout
125 gram roomboter
4 eetlepels karnemelk

Voor de decoratie:
amandelschaafsel

Hoe maak je het:

Meng de speltbloem met de baksoda, de basterdsuiker, de speculaaskruiden en het zout. Snijd de roomboter in kleine blokjes en voeg bij het meelmengsel, samen met vier eetlepels karnemelk. Meng dit alles door elkaar tot een mooi soepel deeg.

Meng voor het amandelspijs de amandelmeel met de ahornsiroop en met 1 ei.

Bekleed de bakvorm met een bakpapiertje.
Verdeel het speculaasdeeg in tweeen en rol het 1ste deel uit. Leg op de bodem van de bakvorm en zorg ervoor dat de hele bodem bedekt is. Verdeel nu de amandelspijs over het deeg en druk wat aan. Dit kan plakkerig zijn, het helpt als je je handen wat nat maakt. Rol nu het tweede deel van het deeg uit en leg dit over de amandelspijs. Druk wat aan.

Besmeer het deeg met het kleine beetje ei en strooi hier wat amandelschaafsel over. Zet in de oven en bak voor 30 minuten op 175 graden onder en bovenwarmte.

En nu genieten!

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *