Kaneelbroodjes

We gaan nog even verder met het delen van herstige baksels, want wat mij betreft hoort dit recept daar helemaal bij. Wat is er nou lekkerder dan op een rustige zondagmorgen te ontbijten met deze heerlijke zachte broodjes.

Het geheim voor dit succesrecept is dat je ze al in de avond maakt. Daarna gaan ze de koelkast in om de hele nacht te rijzen, waarna ze de volgende ochtend vers afgebakken worden. De broodjes zijn zacht, het deeg is fluffy, de boterzachte smaak van kaneel en roomboter die volledig in de broodjes getrokken is, het is met een woord geweldig.

De geur van de kaneel, de nog warme broodjes bij het ontbijt, je geniet met elkaar van de heerlijke smaak en ontspant tijdens het gezinsmoment op de zondagochtend.

Ik heb deze broodjes al op veel verschillende manieren gemaakt. Als groot brood in een mooie vlecht, kleinere broodjes, mooi gevlochten of simpel, het deeg opgerold en gesneden. Het maakt niet uit hoe je ze maakt. Welke manier je ook doet, je zult er in ieder geval van genieten.

Wat heb je nodig:

(voor ongeveer 15 broodjes)

Voor het deeg:
120 ml melk
7 gram droge gist
330 gram speltbloem
50 gram (ongeraffineerde) suiker
60 gram olijfolie
1/2 tl. vanillepoeder
1/2 tl. zout
1 ei

Voor de suikerlaag:
175 gram lichtbruine basterdsuiker of kokosbloesemsuiker.
80 gram roomboter
kaneel. 

Hoe maak je het:

Meng de melk met de gist. Weeg hierbij de overige ingredienten af en kneed tot een mooi soepel deeg. Dit kan even duren, lijkt in het begin plakkerig, maar komt goed.

Laat het deeg een uur afgedekt rusten.

Verwarm de roomboter in een pannetje tot het gesmolten is. Roer hier de suiker en kaneel doorheen. Rol het deeg uit tot een langwerpige plak en besmeer met het suikermengsel. Rol vanaf de brede kant netjes op en snijd er mooie plakken van ongeveer 1,5 cm breed. 

Leg de broodjes in een ingevette springvorm (die van mij was 28cm) en zet afgedekt in de koelkast.

De volgende ochtend haal je de broodjes uit de koelkast en laat je ze een beetje op kamertemperatuur komen (1 uur) of je zet de oven op 50 graden en laat ze daar ongeveer een kwartiertje opwarmen. Daarna zet je de oven aan op 180 graden onder en bovenwarmte en laat je tijdens het opwarmen de broodjes in de oven. Zo hebben ze nog even de kans om wat extra te rijzen. 

Bak de broodjes vanaf het begin dat je de oven op 180 graden hebt staan in 25 a 30 minuten gaar. 

Enjoy!

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *