Zachte speltbolletjes

Witte bolletjes zijn zo lekker, en helemaal als je ze zelf maakt. Het is ook eigenlijk helemaal niet zoveel werk, zeker niet als je een goede keukenmachine hebt die het werk voor je doet. Het is namelijk wel belangrijk dat het deeg flink gekneed wordt, zodat de gluten zich goed ontwikkelen en je mooie, zachte bolletjes krijgt. Speltbloem heeft minder sterke gluten dan tarwe, dus dat kneden moet wel voorzichtig gebeuren en ook zeker weer niet te lang, want dan maak je de gluten juist weer kapot.

Een precies werkje dus, maar als je eenmaal doorhebt hoe het werkt bij het meel dat je gebruikt, dan is het echt niet lastig.

Ik kneed mijn deeg altijd tussen de 15 en de 20 minuten op standje 1 van mijn kitchenaid. Het deeg is dan een mooie deegbal geworden en niet meer nat en plakkerig. Daarna laat ik het een kwartiertje rusten, waarna ik het deeg in mooie gelijke balletjes afweeg en vorm. Het is belangrijk dat het deeg op spanning wordt gebracht bij het vormen, zodat de bolletjes ook mooi rond blijven.

Dan weer even een half uurtje rijzen en afbakken en je verbazen over het moois dat je uit de oven haalt.

Wat heb je nodig:

  • 500 gram speltbloem
  • 4 gram zout
  • 7 gram gist
  • 270 ml lauwwarm water
  • 30 gram zachte roomboter
  • 3 theelepels suiker

Hoe maak je het:

Doe de speltbloem, het zout en de suiker in de kom van je keukenmachine en roer door elkaar. Voeg de gist toe, en daarna het water en de roomboter. Kneed het deeg met je keukenmachine (of met de hand, maar dat is wel flink kneden.) Laat het deeg ongeveer een kwartiertje afgedekt staan. Kneed het deeg daarna nog even door.

Wil je grote broodjes, vorm dan van het deeg 9 bolletjes van 80 gram. Wil je kleine broodjes dan vorm je er 12 broodjes van 60 gram van. Maak er mooie ronde balletjes van en leg met tussenruimte op de bakplaat. 

Besmeer de broodjes met een beetje olie, en decoreer met zonnebloempitten, pompoenpitten, lijnzaad, havermout, maanzaad of wat dan ook. Druk dit wat aan, en laat daarna de broodjes in de oven een half uur rijzen.

Na een half uur zet je de oven aan op 190 graden (hetelucht.) Laat de broodjes er gewoon in staan en bak ze in 15 a 20 minuten gaar. Ik heb een snel opwarmknop op de oven, daardoor is de oven redelijk snel op temperatuur, en dus met 15 minuten al gaar. Heb je deze knop niet, dan duurt het waarschijnlijk iets langer.

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *