Bokkepootjestaart

Bokkepootjestaart was zo’n taart die ik al lange tijd een keer wilde maken. Gisteren ben ik aan de slag gegaan om daar mijn eigen draai aan te geven. Een taart die staat! Niet no-bake, maar met zelfgebakken biscuit en mooie lagen. Een taart om van te smullen en een lust voor het oog.

Een laag biscuit besmeerd met (zelfgemaakte) advocaat, een laag bokkepootjes en een laag stevige slagroom met brokken bokkepootjes.

Maar stevige slagroom is soms best lastig. Dat ligt niet aan jou, maar aan de slagroom die in supermarkten verkocht wordt. Voor een mooie stevige slagroom heb je room nodig met minimaal 40% vet en slagroom uit de supermarkt stopt bij 35%. Met als gevolg, slagroom die sneller terugloopt, die makkelijker in boter veranderd of die net te slap blijft.

Een klein beetje scheikunde. Slagroom bestaat voor een groot deel uit vetbolletjes en water. Om de vetbolletjes zit een mebraan wat er voor zorgt dat de vetbolletjes gemengd blijven met het water. Door de slagroom te mixen krijg je luchtbelletjes, maar maak je ook het beschermende membraan van het vetbolletje stuk. Hierdoor komt het vetbolletje bloot te liggen en komt het in contact met water. Maar vet heeft een hekel aan water en wil dat het liefst mijden. Dus hechten de vetbolletjes zich aan de luchtbelletjes en de andere vetbolletjes en vormen zo een scheiding tussen water en vet. Hoe langer je door blijft kloppen hoe meer vetbolletjes zich aan elkaar hechten. Op een gegeven moment zoveel dat het klonten boter worden. Tot zover moet je dus niet doorkloppen.

Oke, terug naar de taart. Ik meng de slagroom met mascarpone, wat vetter is dan slagroom, waardoor je dus een stevigere crème krijgt. Klop hem mooi op, maar let op! Niet te lang, want voor je het weet heb je boter. 😉

Wat heb je nodig:

Voor het biscuit:

  • 2 eieren
  • 50 gram suiker
  • 50 gram speltbloem

Voor de crème:

  • 400 ml slagroom
  • 50 gram suiker
  • 250 gram mascarpone

Verder nodig:

  • advocaat
  • 2 pakken bokkepootjes

Hoe maak je het:

Het biscuit:
Klop de eieren met de suiker in 20 minuten tot een luchtige stevige massa. Zeef de speltbloem erboven en spatel voorzichtig door de eieren. Vet een springvorm van 18 cm in met olie of boter en bak in de oven op 160°C in 25 minuten gaar. Laat afkoelen.

De crème:

Klop de mascarpone met de suiker los en roer er beetje bij beetje de slagroom door. Als alles goed gemengd is klop je de slagroom stijf met de mixer. Hak een half pakje bokkepootjes in kleine stukjes en meng door de crème.

Het opbouwen:

Snijdt het biscuit in 3 dunne lagen. Besmeer de onderste laag met advocaat en leg daarbovenop gehalveerde bokkenbootjes. (de twee koeklaagjes haal je los van elkaar.) Verdeel hieroverheen ongeveer de helft van de crème.

Pak de middelste laag biscuit en besmeer met advocaat. Leg de besmeerde kant op de crème en besmeer nu ook de bovenkant met advocaat. Verdeel hierover weer een laag gehalveerde bokkepootjes en bijna de rest van de crème.

Als laatste besmeer je de laatste laag met advocaat en leg die met de besmeerde kant weer bovenop de crème. Decoreer met het restant van de mascarponecrème en met nog wat bokkepootjes en kruimels.

Enjoy!

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *