Appeltaart

Appeltaart… de taart die eigenlijk iedereen wel lekker vind. De taart met zijn heerlijke korst, de lekker sappige appels met kaneel en evt ook wat rozijnen. Wat mij betreft echt symbool voor gezelligheid en warmte. De taart om in de herfst te eten en daarmee te genieten van al het moois dat de herfst te bieden heeft.

Grappig trouwens he. Tot vorig jaar stond herfst voor mij gelijk aan donker, nat, vervelend en deprimerend. Ik ben toen iedere dag heel bewust gaan kijken wat er mooi zou kunnen zijn aan de herfst en het meest bizarre vind ik te ontdekken dat je blijkbaar heel goed in staat bent je gedachten en gevoelens te voeden of juist om te keren.

Het gebeurd me nu heel regelmatig dat ik op mijn werk aankom en zomaar iets positiefs zeg over de herfst. Uitspraken zoals… mooi he, die bomen of gezellig he, die mist echt een beetje spooky… het ontvalt me gewoon zonder dat ik ze bewust uitspreek. Voor mij het bewijs dat positief denken heel goed voor je is.

Goed, we dwalen af… terug naar de appeltaart. Je kunt ze eigenlijk met ieder soort appels maken, maar sommige appels laten meer vocht los dan andere appels. Een hele mooie keus voor appeltaart vind ik Jonagold appels. Ze zijn lekker friszuur, maar ook wat zoet en bakken niet gelijk tot moes. Je korst blijft daardoor ook lekker knapperig en doordat ze al zoetig zijn van zichzelf hebben ze ook eigenlijk geen extra suiker nodig.

Krijg je al zin om deze appeltaart te maken en met mij te genieten van de herfst?

Wat heb je nodig:

350 gram speltbloem
250 gram zachte roomboter
175 gram fijne (riet)suiker
3 gram baksoda
Rasp van een citroen
1 ei
6 grote appels (Jonagold)
Rozijnen
Kaneel

Hoe maak je het:

Mix de boter met de suiker zacht en romig. Splits het ei. Bewaar het eigeel en doe het eiwit bij de boter samen met de citroenrasp.
Weeg de speltbloem af en roer de baksoda er doorheen. Schep beetje bij beetje het meel bij de boter en mix tot een mooi deegje. Zet in de koelkast om de boter weer wat harder te laten worden.

Schil ondertussen de appel, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes. Doe samen met de rozijnen en kaneel (en evt wat suiker) in een schaal en meng goed door.

Vet een springvorm van 24 cm in met boter, verdeel 2/3 deel van het deeg over de bodem en langs de randen van de springvorm.

Verdeel de appel over de bodem en maak met het resterende deel een raster op de appeltaart. Bestrijk met een eigeel en bak voor 55 a 60 minuten in de oven 160 graden hetelucht.

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *