Ik deed weer een keer mee met de foodblogswap van Facebook en werd gekoppeld aan het blog van Esther.
Esther heeft een superleuk blog met veel recepten. Niet alleen bakrecepten, maar ook veel heerlijke gerechten voor avondeten, slowcooker of desserts. Zeker leuk om eens een kijkje te nemen.

Ik vond op haar blog een recept voor gembercake. Nou ben ik ben echt gek op gember, dus eigenlijk was de keus vrij snel gemaakt om voor dit recept te gaan.

Samen met mn dochter, we hebben tenslotte vakantie, gingen we de keuken in en maakten we dit geweldige recept.

Om er mijn eigen kitchenlab draai aan te geven heb ik, zoals jullie inmiddels van mij gewend zijn het een een ander aangepast. Zo verving ik het zelfrijzend bakmeel voor speltbloem en het azijn voor citroensap. Verder heb ik er een behoorlijke hoeveelheid minder suiker in gedaan, waar ik niets van merk, want voor mij is het nog steeds zoet genoeg.

Het resultaat is een heerlijk smeuige, zachte cake, die je eigenlijk gewoon moet maken.

Houd je nou wel van een beetje gember, maar wil je het niet te nadrukkelijk aanwezig, dan kan je natuurlijk de hoeveelheid stemgember verminderen of zelfs helemaal weglaten. De cake zal nog steeds heerlijk zijn.

Wat heb je nodig:

175 gram ongezouten roomboter
135 gram lichtbruine basterdsuiker
135 gram honing
150 gram stemgember + 1 eetlepel van de siroop
350 gram speltbloem
1 theelepel gemberpoeder
1 eetlepel kaneel
3 gram baksoda
2 eieren
225 ml melk
1 eetlepel citroensap

Hoe maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 165 °C (hetelucht).
  • Vet een tulband vorm goed in.
  • Smelt de roomboter in een pannetje en voeg dan de suiker en honing toe.
  • Hak de stemgember in kleine stukjes. Doe de eetlepel siroop bij de gesmolten boter.
  • Doe de speltbloem, gemalen gember, kaneel en de baksoda in een kom en roer dit even door. Schenk hier het roombotermengsel bij en roer door.
  • Voeg de eieren, melk er bij en mix dit met een garde goed door.
  • Roer met een lepel de gesneden stukje gember er door en giet vervolgens het beslag in een tulband vorm. Zet deze 45 minuten in de oven.
  • Laat de cake 10 minuten in de vorm afkoelen en keer hem dan om op een rooster om helemaal af te koelen.

Enjoy!

Aanbevolen artikelen

2 Reacties

  1. Hij ziet er super lekker uit. Jouw tip om wat minder gember toe te voegen houd ik in gedachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *