Appeltaart

Een blog is eigenlijk niet compleet zonder een recept voor appeltaart.
En zeker in deze tijd, het seizoen van de appels, is het fijn om aan de bak te gaan en zo’n heerlijke appeltaart te kunnen serveren.

Een appeltaart maken is niet heel moeilijk, hoewel ik er toch best lang over gedaan heb om een goed recept te creëren. Maar als je dan eindelijk het goede recept hebt, dan kun je daarmee iedere keer weer de lekkerste appeltaart bakken.

Met het standaard deeg is het lastig om een mooi raster over de taart te krijgen. Daarom maak ik de appeltaart met twee recepten. 1 deegje om de taart mee te maken en 1 om het raster mee te maken.

Het deegje om mee te decoreren kun je prima al even van te voren maken, zodat het lekker kan rijpen in de koelkast.

Ingredienten:

Voor een springvorm van 26 cm

Voor het raster:
75 gram speltbloem
75 gram amandelmeel
80 gram roomboter
50 gram poedersuiker
1 ei

Voor het basisdeeg:
350 gram speltbloem
250 gram zachte roomboter
175 gram fijne rietsuiker
3 gram baksoda
Rasp van een citroen
1 ei

Voor de vulling:
6 grote appels (jonagold)
Rozijnen
Kaneel


Hoe maak je het:

Rasterdeeg:
Snijd de boter in blokjes, voeg alle ingredienten bij elkaar in je keukenmachine en kneed tot een mooi soepel deeg, of kneed met de hand tot een mooi deeg. Leg in de koelkast.

Basisdeeg:
Snijd de boter in blokjes, kluts een ei en roer de baksoda door de speltbloem. Kneed de boter, samen met 3/4 van het ei en de rest van de ingredienten tot een mooi soepel deeg. Leg in de koelkast.

Vulling:
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd in blokjes. Meng met de rozijnen en kaneel.

Vet je springvorm in met boter en verwarm je oven voor op 160ºC hetelucht. Rol het basisdeeg uit en bekleed de springvorm ermee. Vul de taart met het rozijnenmengsel. Bestrooi je werkblad met bloem en rol het deeg voor je raster uit. Snijd er mooie banen van en bekleed leg over de taart. Voor een mooie vlecht kun je dunne banen snijden en vlechten. Laat je creativiteit de vrije loop.

Heb je nog deeg over, bewaar gerust voor een paar dagen in de koelkast en maak er dan lekker koekjes mee. Die bak je een 10 tot 15 minuten op 160ºC.

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *