Spakenburgse JanHagel

De mensen uit Bunschoten Spakenburg zijn best vreemd. Waar door het hele land knapperige koekjes gebakken worden blinkt de Spakenburgse patisserie uit in ongare koek. Het Spakenburgs hart bijvoorbeeld… Eerlijk is eerlijk, toen ik daar voor het eerst een hap van nam dacht ik: ‘moet dit lekker zijn?’, maar gek genoeg ben ik de smaak gaan waarderen en nu moet ik oppassen dat ik de hele koek niet in mijn eentje opeet als er weer eens een getrakteerd wordt. 

Nee hoor, gekheid  ;-). Om dat te voorkomen neem ik tegenwoordig namelijk aan het eind van de dag pas een stukje. Daarna ga ik naar huis en kom ik niet in de verleiding om nog een stukje te pakken.

Maar goed… om verder te gaan op de janhagel, dat is dus door heel nederland een knapperig koekje met amandelschaafsel en parelsuiker, maar in Bunschoten Spakenburg zijn het eigenlijk dunne boterkoek plakjes, en je raad het al… Niet gaar!

Dit recept is genoeg voor 24 heerlijke koekjes.

Ingredienten:

220 gram speltbloem
4 gram baksoda
150 gram lichtbruine basterdsuiker
100 gram roomboter
2 gram zout
10 ml citroensap
15 ml water
snuf kaneel
snuf kardemom
1 eigeel

Hoe maak je het:

Smelt de roomboter in een pannetje en meng met de citroensap en het water. 
Meng de droge ingrediënten door elkaar en schenk de gesmolten boter hierbij. Roer en kneed tot een mooi soepel deeg en leg voor ongeveer een uurtje in de koelkast. 

Verwarm de oven voor op 220 graden hetelucht. 

Rol op een vel bakpapier uit tot een plak van 32 x 24 cm ongeveer 7 mm dik. Leg het vel bakpapier op een bakplaat.  Bestrijk met het eigeel en trek er strepen over met een vork, zoals bij een boterkoek. 

Zet de bakplaat in de oven en bak de koek in 7 minuten (on)gaar

Haal de bakplaat uit de oven, trek het vel bakpapier van de bakplaat en snijdt de gerafelde randjes van de koek er een beetje af. Verdeel de koeken nu in reepjes van 4 x 8 cm. (de 4 cm uit de 32 cm kant en de 8 cm uit de 24 cm kant. Je krijgt zo 3 rijen van 7 koekreepjes) 

Laat nog verder afkoelen en geniet!

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *