Gevulde speculaaskoeken

Zaterdag avond, ik had niets gebakken, maar wilde eigenlijk toch nog wat bakken. Na wat googlen en inspiratie zoeken op internet kwam ik een plaatje tegen van gevulde speculaaskoeken. Die had ik al wel vaker gemaakt, maar het recept nooit opgeschreven. Dus bedacht ik me… die ga ik gewoon maken.

Amandelspijs had ik niet in huis. Wel amandelmeel, dus dan maak je dat gewoon even zelf. Nog extra lekker ook.

Ik denk dat ik alles bij elkaar ongeveer een kwartiertje bezig ben geweest, toen gingen ze de oven in. Makkelijk toch.

Ga jij ze ook maken?

Ingredienten:

voor het deeg:

140 gram roomboter
125 gram lichtbruine basterdsuiker
250 gram (spelt)bloem
1/2 ei losgeklopt
1/4 theelepel zout
25 ml karnemelk
3 a 4 gram baksoda
15 gram speculaaskruiden

voor de amandelspijs:

150 gram amandelmeel
80 gram ahornsiroop

voor de garnering:
1/2 ei losgeklopt
amandelschaafsel


Hoe maak je het:

Het deeg:

Roer de baksoda en de speculaaskruiden door de speltbloem en kneed samen met de andere ingredienten voor het deeg tot een mooie soepele deegbal. Leg even in de koelkast.

De amandelspijs:

Kneed de amandelmeel samen met de ahornsiroop tot amandelspijs.

De koeken maken:

Rol het deeg uit tot ongeveer 1/2 cm dikte en steek er ronde vormen uit met een uitsteker van ongeveer 8 a 9 cm. Vorm balletjes van het amandelspijs van ongeveer 25 a 30 gram, druk een beetje plat en leg op de uitgestoken deegcirkels. Rol het deeg opnieuw uit en steek weer cirkels uit het deeg. Leg dit over de amandelspijs en druk de randen goed aan. Leg op een bakplaat.

Verwarm de oven voor op 200°C (onder en bovenwarmte).

Bestrijk de koeken met het losgeklopte ei en bestrooi met amandelschaafsel.

Bak de koeken ongeveer 13 tot 15 minuten in de oven.

Enjoy!

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *