Pavlova monchoutaart

Het leuke van veel taart bakken is dat je bij het zien van een taart niet eens meer een recept nodig hebt. Op het moment dat ik een mooie taart voorbij zie komen op bijvoorbeeld instagram, kan mijn hoofd het niet laten er zelf een recept bij te bedenken.

Zo ook met deze taart. Ik zag hem voorbij komen op Instagram. In het Pools staat er dan wel een recept bij, maar mijn hoofd is allang aan het bedenken hoe ik dit taartje ga maken.

Koeklagen… daar kan ik het recept voor medovnik wel voor gebruiken. Dat is een heerlijke zachte koek.
De crème… dat wordt natuurlijk monchoucrème, mijn favoriet.
Frambozenjam moest daarbij… had ik ook al eens eerder gebruikt in een taartje en dan als laatste nog gebakken meringue.

De recepten werden uitgeschreven en de onderdelen een voor een bereid in de keuken, om er vervolgens stap voor stap dit taartje van op te bouwen.

Ik vind het weer een pareltje geworden.

Ingredienten:

Voor de meringue
4 eiwitten
200 gram fijne suiker
2 tl maizena
1 tl azijn.

Voor de koeklagen:
60 gram roomboter
75 gram suiker
1 ei
50 gram honing
1 tl. baksoda
200 gram speltbloem.

Voor de frambozenjam:
250 gram diepvriesframbozen
25 ml water
50 gram suiker
15 gram maizena

Voor de monchou:
2 eiwitten
15 ml water
50 gram suiker
400 gram roomkaas (de zachte variant op kamertemperatuur)
4 blaadjes gelatine

Verder nodig.
Bakvorm van 18 cm.
verse frambozen.

Hoe maak je het:

meringue:
Klop de eiwitten en voeg daarbij lepel voor lepel de suiker bij toe. Blijf kloppen tot je stijve pieken hebt. DOe de meringue. Spatel nu voorzichtig de maizena en azijn erdoorheen. doe de meringue in een spuitzak en spuit mooie toeven op een bakplaat. Teken daarvoor eerst een cirkel ter grootte van je bakvorm en blijf daarbinnen. Bak in de oven op 120°C en bak in een uur gaar. Laat afkoelen in de oven.

koeklagen:
Smelt de roomboter met de suiker. Klop in een kom het ei los met de honing en baksoda. Voeg in een dun straaltje oe aan de gesmolten boter en blijf roeren. Verwarm ongeveer 10 minuten (blijven roeren) tot een mooie karamelkleur. Roer nu de bloem erdoor heen en kneed voorzichtig even door. Verdeel het deeg in vieren. Rol uit tot koeklagen 18 cm doorsnee en bak in de oven op 190 graden hetelucht in 6 minuten gaar. Laat afkoelen. Bewaar de twee resterende koeklagen in de vriezer voor een ander taartje.

frambozenjam:
Kook de frambozen samen met het water en de suiker helemaal zacht. Pureer met de staafmixer. Roer de maizena erdoorheen en laat afkoelen.

monchoucreme.
Laat de blaadjes gelatine weken in koud water. Klop de eiwitten stijf. Breng het water met de suiker aan de kook en verwarm tot 115°C. Schenk in een dun straaltje bij de eiwitten. Los de gelatine op met aanhangend vocht en schenk ook bij de eiwitten.. Blijf nog een paar minuten goed doormixen. Roer de monchou los en spatel de meringue er voorzichtig door.

Het opbouwen:
Leg een koeklaag onderin de springvorm. Giet daar 150 gram frambozenjam op. Laat even opstijven in de koelkast. Schenk hier het monchoumengsel op. Laat weer even opstijven in de koelkast. Nu weer een koeklaag en daarna de resterende jam. Laat min 3 uur opstijven in de koelkast.

Vlak voor opdienen:
Leg de meringue op de taart en decoreer met verse frambozen.

Enjoy!

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *