Denk jij bij het horen van de naam van deze koek ook ‘ ja dus… en wat is dat?’ Ik had dat namelijk wel toen ik op het blog van slowfoody deze mud hen bars tegenkwam. 

Voor de foodblogswap van oktober werd ik gekoppeld aan haar blog. Nou heb ik al vaker iets van haar blog gemaakt, dus onbekend was dat niet voor mij. Maar dit recept dus wel, want ik had echt nog nooit van deze koek gehoord. 

Toch blijkt na wat onderzoek deze koek al sinds 1950 gemaakt te worden. Waarom ze mud hen bar heten? Ik zou het niet weten. Kon ik niet vinden… maar goed, wat maakt het uit. Het is lekker en daar gaat het om. 

Deze kleverige koeken bestaan uit een heerlijke koekbodem met daarop een laag marshmallow, chocolade en noten met daar bovenop een heerlijk bruine suiker meringue. 

Zoals jullie inmiddels van mij gewend zijn een kleine aanpassing aan het recept. Overall heb ik wat minder suiker aan de lagen toegevoegd. Chocola heb ik vervangen voor pure cacaomassa, dat is suikervrij, heel puur en heel bitter, maar is bij deze zoete repen een heerlijke tegenhanger. Verder heb ik nog wat noten toegevoegd voor een lekker knapperige bite. Need i say more???

Ingredienten

Wat heb je nodig:
(voor een bakvorm van 30 x 20 cm)

Voor de bodem:

120 gram roomboter
80 gram suiker
200 gram (spelt)bloem
mespunt vanillepoeder
1 ei + 2 eidooiers
1 tl bakpoeder 
mespunt zout. 

Voor de tussenlaag:

75 gram minimarshmallows
50 gram cacaomassa
50 gram gemengde noten.

Voor de toplaag:

2 eiwitten 
150 gram lichtbruine basterdsuiker

Hoe maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht

Meng de ingrediënten voor de koekbodem tot een mooie soepele deegbal. Bekleed de bakvorm met bakpapier en druk het deeg over de bodem uit. Gebruik evt wat extra bloem om plakken te voorkomen.

Klop de eiwitten met 1 eetlepel van de suiker in een vetvrije kom. Voeg lepel voor lepel de rest van de suiker toe en klop door tot een mooie stevige meringue.

Verdeel ondertussen de ingrediënten voor de tussenlaag over de koekbodem. Druk een klein beetje aan. Verdeel daarna voorzichtig de kleverige meringue erover heen. Dit is best een beetje lastig omdat het makkelijk mengt met de losse ingrediënten die op de koek liggen. Met een paletmes en een extra mes om af en toe weer wat los te schrapen lukte het mij aardig, maar het is niet erg als het enigszins vermengt. 

Zet de koek in de oven en bak in 35 minuten gaar. 

Enjoy!

Bron: http://www.slowfoody.nl/mud-hen-bars/

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *