Oliebollen

Een blog is niet compleet zonder een recept voor oliebollen, want hoewel je hele huis stinkt, je er echt wel even wat tijd voor moet vrijmaken en het zoveel makkelijker is om gewoon even wat oliebollen te halen is het toch de moeite waard om ze zelf te maken.

Want eerlijk is eerlijk, ik ben ieder ongemak allang vergeten als ik mijn tanden zet in zo’n heerlijke versgebakken oliebol. Zo’n lauwwarme oliebol, met krokante buitenkant… daar doe je het voor toch.

Ik geef ook niks om oliebollen die eigenlijk al net te lang liggen. Versgebakken zijn ze het allerlekkerst. Daarom dit recept, voor gewoon een leuk aantal oliebollen, die dan ook precies snel genoeg opgegeten kunnen worden.

Met dit recept maak je ongeveer 30 a 40 oliebollen.

Wat heb je nodig:

  • 700 gram (spelt)bloem
  • 700 ml lauwwarme melk
  • 7 gram gedroogde gist
  • 300 gram rozijnen
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 2 fijngesneden appels
    (ik gebruikte Jonagold)
  • 4 gram zout
  • 2 eetlepels suiker
  • 2 liter zonnebloemolie

Hoe maak je het:

Doe in een ruime kom de lauwwarme melk en meng dit met de gist.

Voeg nu de bloem, het zout en de suiker toe en meng het mengsel goed door.

Voeg de rozijnen, de sinaasappelrasp en de fijngesneden appels toe, en mix nog even door. 

Laat het mengsel op een warme plek minstens een uur rijzen.
(ik deed dit in de oven, die ik had verwarmd op 30 graden. Het mag in ieder geval niet in de tocht staan.)

Verhit in een wok of grote pan 2 liter olie tot 180 a 190 graden. (dit kan natuurlijk ook in de friteuze) Ik controleerde de temperatuur regelmatig met mijn thermometer.

Schep met een klein sauslepeltje de oliebollen in de olie, en bak ze aan beide kanten goudbruin.

Ik liet ze even uitlekken in een vergiet, en deed ze daarna over in een andere schaal.

Eet smakelijk!

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *