Medovnik (honingtaart)

De medovník, ook wel bekend als honingtaart, vindt zijn oorsprong in Oost-Europese landen, met name in Tsjechië en Rusland. Medovnik is afgeleid van het Tsjechische woord “med,” wat honing betekent.

De medovnik is een taart die opgebouwd is uit verschillende koeklagen gemaakt met honing, die worden afgewisseld met een romige vulling van roomkaas, slagroom, crème fraiche of mascarpone.

Het typerende voor het medovnik recept is de reactie tussen honing en baksoda. Door baksoda toe te voegen aan honing gaat het heel erg bruisen De combinatie van de hitte, karamelisatie, en de chemische reactie met bakpoeder die zorgt voor een snellere bruining van het deeg, leidt dit alles tot het kenmerkende uiterlijk en de smaak van de koeklagen.

In Rusland is een vergelijkbare honingcake, bekend als “medovik” (медовик). Net als in Tsjechië heeft de Russische medovik meerdere lagen honingcake met een romige vulling ertussen.

Wat heb je nodig:

Voor een taartje van 18cm

Voor de koeklagen:
175 gram roomboter 
225 gram lichtbruine basterdsuiker
3 eieren
150 gram honing 
600 gram speltbloem
10 gram baksoda

Voor de crème:
400 gram slagroom
500 gram roomkaas
75 gram poedersuiker

Hoe maak je het:

De koeklagen:
Smelt in een grote pan de roomboter en roer de suiker er doorheen. 

Meng in een kom de eieren met de honing en baksoda. Voeg dit onder constant roeren toe aan de gesmolten roomboter en suiker met een garde. Dit mengsel zal flink gaan bruisen.

Verwarm het mengsel voor ongeveer 10 minuten, tot het mooi gekarameliseerd is. Roer voortdurend, je wil niet dat het aanbrand.

Haal de pan van het vuur en voeg de bloem in delen toe. Roer met een spatel, tot dit niet meer lukt. Dan kneed je verder met je handen. Let op, het deeg kan nog erg heet zijn. Is het een mooie deegbal, stop dan gelijk met kneden. Te lang doorkneden zorgt ervoor dat het deeg te stijf wordt.

Verwarm de oven voor op 190 graden hetelucht.

Verdeel het deeg in bolletjes van ongeveer 80 gram en dek af met een theedoek. 

Rol elk stuk dun uit op een siliconen bakmat en steek er met je taartring een cirkel uit van 18 cm.

Prik in met een vork en bak 4 minuten in de oven. 

Laat de koeklaag vanuit de oven eerst afkoelen voor je het van de bakmat haalt. Het is in het begin nog erg zacht. 

Ik werk met 3 bakplaten. De eerste in de oven, de tweede maak ik klaar en gaat in de oven. Vervolgens maak ik de 3e klaar en kan de 1ste afkoelen.

Herhaal dit tot alle stukken deeg op zijn. 

Alle stukjes die overblijven voeg ik bij elkaar en bak ik op het eind nog een laag van die ik kan gebruiken om te verkruimelen. 

De crème.
Roer de roomkaas los met de poedersuiker. Voeg de slagroom in delen toe en klop tot het stevig is.

Leg de eerste laag op een bord, smeer in met de crème en plaats de 2e laag erop. Ga door tot je 10 lagen hebt. De resterende lagen leg ik per stuk verpakt in m’n vriezer en gebruik ik als taartbodem voor een andere taart, maar je kunt hem natuurlijk nog hoger maken en alle 14 lagen gebruiken.

Smeer de taart af met de crème en zet de taartring er omheen. Zo wordt de taart mooi recht

Maal de laatste deeglaag fijn en gebruik de kruimels om de taart helemaal mee te bedekken. 

Decoreer hoe jij het leuk vind en laat voor zeker een nacht in de koelkast staan. Hierdoor trekt de crème lekker in de koeklagen. 

Enjoy!

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *