Krentenbrood met spiraal van amandelspijs

Een krentenbroodje met amandelspijs, maar dan anders. De rozijnen er niet doorheen gekneed en de amandelspijs niet in een rol, maar in een mooie spiraal opgerold. Laagje rozijnen, laagje brood, laagje spijs. Hmmmm… Genieten!

Met dit broodje deed ik mee met #denotenshopfoodchallenge van april. En gewonnen…

Ingrediënten:

Voor het deeg:
120 ml melk
7 gram droge gist
330 gram speltbloem
50 gram suiker
60 gram olijfolie
1/2 tl. vanillepoeder
1/2 tl. zout
1 ei

Voor de amandelspijs:
150 gram amandelmeel
150 gram fijne suiker
1 ei.

Extra nodig:
200 gram rozijnen


Hoe maak je het:

Het deeg:
Kneed de ingrediënten voor het deeg in ongeveer 20 minuten met de keukenmachine tot een mooie soepele deegbal die van de wand van de beslagkom loslaat. Laat ongeveer een kwartiertje rusten.

Amandelspijs:
Maak in de tijd dat het deeg aan het rijzen in de amandelspijs. Meng daarvoor alle ingrediënten voor de amandelspijs door elkaar tot een mooie bal amandelspijs.

De rozijnen:
Laat de rozijnen wellen in heet water.


Het deeg:
Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 20×30 cm. Rol de amandelspijs uit tot een lap van ongeveer 10×30 cm. Dat kan best plakken, dus strooi gerust wat poedersuiker om het plakken daarbij tegen te gaan.

Leg de plak amandelspijs op de helft van de deeglap en vouw het deeg dubbel eroverheen. Rol de plak deeg weer uit tot ongeveer 20×30 cm.

Dep de rozijnen goed droog en verdeel over de deegplak en rol op vanaf de smalle kant. Leg de deegrol in een bakblik van 24 cm met de naad naar beneden. Laat ongeveer een uur tot 1,5 uur rijzen.

Bak het broodje in 30 a 40 minuten gaar in de oven op 180 graden onder en bovenwarmte.

Enjoy!

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *