Ik heb er lang over gedaan om een goed rozijnenbrood te bakken. Heel vaak vond ik het eindresultaat net weer niet goed genoeg om te delen. Te weinig zoet, niet luchtig genoeg, te droog. Mijn kritische ik wist altijd wel weer niet tevreden te zijn.

Maar nu is dat anders. Dit brood was serieus lekker. Luchtig, zoet, maar niet te zoet en zeker niet te droog. Echt zoals krentenbrood hoort zei mijn man. En dat vond ik ook.

Dus tijd om dit recept te delen.

Ingrediënten:

400 gram speltbloem
220 ml lauwwarm water
6 gram zout
7 gram gist
30 gram zachte roomboter
1/2 theelepel vanille-extract.
1/2 theelepel vitamine C poeder
50 gram zuurdesem (optioneel)
300 gram gewelde rozijnen

Hoe maak je het:

Week de rozijnen in warm water en dep goed droog.

Weeg het water af. Voeg gist toe en daarna de speltbloem, zout, zachte roomboter, vanille-extract, vitamine C poeder en zuurdesem. Zuurdesem is puur voor de smaak, heb je dit niet, dan kun je dit prima weglaten.

Kneed alle ingrediënten op een lage stand in ongeveer een kwartier door elkaar tot een mooi elastisch deeg.

Voeg de rozijnen toe en kneed dit er voorzichtig op de laagste stand in maximaal 5 minuten door het deeg.

Laat ongeveer een uur rijzen.

Haal het deeg uit de kom, druk het plat en sla de twee zijkanten van het deeg naar het midden, zodat het ongeveer zo groot is als je bakvorm. Rol nu het deeg helemaal op. Leg het in de bakvorm en maak de bovenkant nat met je handen.

Laat nog een keer een uur rijzen of totdat het deeg tot de bovenkant van je bakvorm komt.

Bak het brood op 160 graden hetelucht in 50 minuten gaar. Zet het brood in de oven vanaf het begin dat de oven aanstaat. Je hoeft dus niet eerst voor te verwarmen.

Wil je zeker weten of je brood gaar is, test met een thermometer. Als het midden van het brood 95 graden is, is je brood gaar.

Enjoy,



Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *