Krentenbollen

Krentenbollen zijn altijd lekker. Met een plak kaas, een laagje basterdsuiker of poedersuiker of gewoon zo uit het vuistje onderweg.

Dit recept is echt een succes. Mooie zachte broodjes, rijk gevuld met rozijnen, wat ze dus eigenlijk rozijnenbollen zou moeten laten heten.

Het deeg lijkt erg nat, schrik er niet van, maar blijf rustig doorkneden. Het meel neemt al het vocht op, zodat ze niet te droog worden. Laat de rozijnen ook zeker even wellen van te voren. Dit zorgt ervoor dat het niet het vocht uit het deeg trekt.

Het recept is een aanpassing van het recept van Robert van Beckhoven. Ik weet het, het is best arrogant als je het recept van hem probeert te verbeteren, maar geloof me… ze zijn heerlijk.

Ingrediënten

  • 250 speltbloem
  • 1 kleine theelepel vit.C
  • 120 ml lauwwarme volle melk
  • 10 gram verse gist
  • 1 ei
  • 25 gram basterdsuiker
  • 3 gram zout
  • wat citroenrasp
  • 40 gram (bio)zonnebloemolie
  • 250 gram rozijnen
  • heel klein beetje roomboter

Bereiding

Roer de gist samen met de suiker door de lauwwarme melk in de mengkom van je mixer.

Roer het ei in een bekertje los.

Voeg de speltbloem, vitamine C, zout, zonnebloemolie, citroenrasp en de helft van je losgeroerde ei toe. Kneed met de kneedhaak in 15 a 20 minuten tot een mooi soepel deeg op stand 1 of 2.

Week ondertussen je rozijnen in water.

Laat je deeg ongeveer een kwartiertje rusten en kneed daarna met de hand de rozijnen erdoorheen. Vorm er een mooie bal van en laat weer een kwartiertje rijzen.

Verdeel het deeg in 8 bolletjes van ongeveer 110 gram. Bol ze mooi op door ze uit te drukken, op te rollen en nog een keer op te rollen.

Besmeer met de rest van het losgeklopte ei en laat ongeveer 3 kwartier tot een uur rijzen op een warme plek.

Zet de oven aan het eind van de rijstijd op 200°C hetelucht en bak de krentenbollen in 20 minuten gaar. Laat de krentenbollen gewoon in de oven terwijl de oven opwarmt en laat de 20 minuten tellen vanaf het begin dat je de oven aanzet.

Laat het kleine klontje roomboter smelten en besmeer hiermee de krentenbollen als ze uit de oven komen.

Enjoy!

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *